Så, vände på steken och hoppades på något gott.
Detta var resultatet: Första ingrediens: naturligt fruktsocker från äpplejuicekoncentrat...jo jag tackar, giv oss idag vårt dagliga socker. Längre ner har vi även det vegetabiliska fettet, denna gång från palmkärnolja (lite tveksamt för mig ur ett ekologiskt perspektiv), och så självklart lite sojalecitin...
Framställs ur en restprodukt från utvinning av sojaprotein från sojabönor. Efter att proteinet tillvaratagits (också en trevlig process innefattande bla. det explosiva lösningsmedlet hexan) har man kvar en slemmig illaluktande brun sörja råolja. För att separera oljan från den mörka massan centrifugerar man i stora centrifuger och efter ett antal kemiska processer har vi kvar vad som brukar benämnas "vegetabillisk olja" på hundratals av våra produkter. Vill man ha ett fastare fett som uppför sig mer som smör härdar man produkten genom en serie avancerade processteg då vätgas under högt tryck pumpas in i oljan och metallen nickel används som en katalysator. Härdat eller delvis härdat vegetabiliskt fett är vanliga ingredienser i många industribröd och kakor. Vänd, läs och bli förvånad över hur många produkter det handlar om...
NU kommer vi till sojalecitin, det är den mörka massa som centrifugerades bort från oljan. Förenklat, bleks massan och behandlas med aceton för att sedan användas som emulgeringsmedel, inte bara i våra livsmedel utan även i kosmetika, målarfärg och sprängämnen.
Det jag kan känna är lite obehagligt i sammanhanget, även om det rör sig om säkert ofarliga(?) små, mängder, är att bensin faktiskt används i processerna ovan. Detta leder till att alla industriellt tillverkade sojaprodukter innehåller bensinrester. Eftersom det är svårt att avlägsna bensin från sojaprodukter så finns det tydligen särskilt generösa och höga gränsvärden för just dessa produkter!
För övrigt fraktas margarin och olja i fartygstankar som tidigare fraktat bensin...lovely...
Så...inget som lockade mig nämnvärt...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar